Viini- ja ruokalistan verkkolehti

Kaikki ruokaan ja juomaan liittyvät kirjoitukset ovat tervetulleita. Niitä voi kirjoittaa olematta listan jäsen. Tarkemmat ohjeet ja täydellinen sisällysluettelo löytyvät osoitteesta http://personal.inet.fi/koti/ralf.nyman/blogger/tervetuloa.htm Toimituksen osoite: toimitus@luukku.com

29.11.05

Joulusinappia

Suurin osa käytössä olevista mausteistamme on peräisin Aasiasta ja ne tulivat Eurooppaan Vasco da Gaman löytöretkien jälkeen. Koska sinappikasvia voidaan viljellä Euroopassa, jopa Suomessa, se oli ennen kaukomaiden mausteiden halpenemista Euroopan suosituin mauste. Sinappikasvia on kolmea lajiketta. Mustasinapista (Brassica nigra) saadaan kaikkein voimakkaimmat makuiset siemenet. Poiminta on kuitenkin hankalaa ja kaupallisesta viljelystä on luovuttu miltei kokonaan 1900-luvun puolivälissä. Toinen, Intiasta peräisin oleva ruskea sinappi (Brassica juncea), on miedompi ja sitä käytetään runsaasti eurooppalaisessa sinapinvalmistuksessa. Keltasinappia (Sinapis alba) käytetään enemmän koriste- ja säilöntätarkoitukseen esimerkiksi kurkkusäilykkeisiin, makkaroihin jne. Keltasinapin siemenet ovat varsin suuria ja mietoja.

Ylläolevat perustiedot on saatu Jaakko Raholan tietopankista osoitteesta www.ruokasanastot.net. Sivuilla on runsaasti tietoa mm. eri sinappityypeistä.

Edesmenneen Slow Food Finlandin kotisinappikilpailun tarkoituksena oli kerätä muutama sinapin perusresepti. Joukossa oli dijon-tyyppinen makeuttamaton sekä eri tyyppisiä sokeripitoisia sinappeja. Näissäkin oli huomattavia eroja niin väkevyyden kuin mausteiden puolesta. Sinapin ja etikan lisäksi oli käytetty viherpippuria, meiramia, kahvia, konjakkia, valkosipulia, kananmunaa, kermaa ja voita. Kilpailun voittaja, Jukka Vaurion, joulusinappia "Tuijukan tulinen", kuvattiin hienostuneeksi ja jopa aristokraattiseksi.

Slow Food -raati kokoontui 2.12.2000 maistelemaan viittä voimakasta sinappia, joista neljä oli valmistettu edellisenä iltana ja jokeri ostettu kaupasta. Raadin jäsenet: Ritva Toivonen, Osmo Vikman, Pekka Otranen ja Ralf Nyman. Ralf oli ideoinut ja koordinoinut tilaisuuden, eikä osallistunut pisteiden antamiseen.

Sinapit olivat viiniteistingeistä tutuissa DOC-laseissa. Ensin tutkittiin ulkonäkö ja haju. Sen jälkeen maisteltiin sinapit sellaisenaan. Seuraavaksi ne maisteltiin hapanleipä/joulukinkkuvoileivän kanssa. Tässä vaiheessa juomana oli vesi. Lopuksi todettiin, miten Karhu III -olut lieventää sinappien makua. Raadin jäsenille viinien maistelu on tuttua puhaa ja nyt oli mielenkiintoista kokea, miten samalla tekniikalla voi löytää vivahteita myös ruoista.

Iltalehti teki jutun maistiaisista. Kilpailu oli leikkimielinen, joten rankinglistaa ei julkaistu. Alla olevat reseptit eivät siis ole "paremmuusjärjestyksessä". Kokeilemalla jokainen löytänee niistä mieleisensa. Sen jälkeen niitä voi kehittää edelleen oman makunsa mukaan.

Joulusinappi ”Tuijukan tulista” Jukka Vaurio

· 100 g Colman´sin sinappijauhetta
· 1,5 dl sokeria
· 1 rkl perunajauhoja
· 1 muna
· 1,5 dl kermamaitoa
· 1,5 dl laimennettua etikkaa tai kurkkulientä

Otetaan paksupohjainen kasari, jossa kuumennetaan hyvin hämmentäen kunnes seos sakenee. Otetaan tulelta ja sekoitetaan 10 min, jolloin sekaan vatkataan kupillinen etikkakurkkujen lientä tai ruokaetikkaa. Otetaan konjakki. Konjakkia voi lisätä sinappiin. Sinappi kaadetaan tölkkeihin ja konjakkipullo suljetaan.

Suurempia määriä tehtäessä kannattaa käyttää vesihaudetta, jolloin pohjaanpalamisvaaraa ei ole.

Sinappi sai huikeat 57/60 pistettä, ollen siis tämän kilpailun voittaja. Sinappia pidettiin ruotsalaistyyppisenä ja ylistyssanoja olivat sekä hienostuneisuus että aristokraattisuus. Maussa oli ensin makeutta, joka vaihtui "sinapillisuudeksi". Tyylikäs juhlapöydän sinappi sopien kinkun ja monen muun ruoan ryydittäjäksi, esimerkiksi lampaanpaistiin.


Papan tulinen sinappi Seppo Sarimo

· iso purkki Colman´sin sinappihauhoa
· sokeria 1/4 – 1/5 osa jauheen määrästä
· suolaa 1 teelusikalinen (ei kukkurainen)
· 0, 5 dl laimeaa etikkaa (Rajamäen väkiviinaetikka laimennetaan 1/3) lisätään jauheskoitukseen; muista, että etikka lisätään lämmitettynä
· kuumaa vettä
· reilu teelusikallinen voita

Kuivat aineet sekoitetaan huolellisesti. Lisätään etikka. Lisätään kuumaa vettä jauhe-etikkaseokseen samalla sekoittaen, kunnes toivotto notkeus on saavutettu. Lisätään voi. Sekoitetaan ja annetaan tasaantua.

Jos viini voi olla viinillistä, niin tämä sinappi on sinapillinen. Tuoksussa majoneesia ja kermaisuutta. Sellaisenaan maistettuna varsinainen flunssaisen nenän avaaja hyökkäävällä voimakkuudellaan. Tosimiesten sinappi saunamakkaran ja Kossun kanssa. Maistettiin sekä kinkun, että oluen kera, jolloin maku pehmeni miellyttävästi.


Hunajasinappi Laura Nyman

· 6 dl Coman´sin sinappijauhetta
· 2,5 dl hunajaa
· 2 dl kermaa
· 2 dl vahvaa kahvia
· 2 rkl öljyä
· n. 0.5 dl etikkaa (lisätään keittämisen jälkeen maun mukaan)
· 8 munaa
· 5 isoa valkosipulinkynttä

Pidetään kiehuvassa vesihauteessa 20 minuuttia. Etikka lisätään keitoksen jäähdyttyä maun mukaan.

Hienostuneessa tuoksussa ja maussa kahvimaisuutta, myös miellyttävää vaniljaa ja tupakkaa. Maku parani, kun siirryttiin pelkän sinapin maistamisesta, sen maistamiseen kinkun kanssa. Sinappi kuitenkin etsii kinkkua kevyempää syötävää, oivallinen voisi olla esimerkiksi kylmäsavulohi.


Vert de Chaumont Juha Tretjakov

· 1 dl Colman´sin sinappijauhetta
· 5 cl väkiviinaetikkaa
· 5 cl kiehuvaa vettä
· 1 rkl viherpippueita morttelissa hienonnettuna
· 1tl meiramia hienonnettuna

Sekoitetaan huolellisesti, jäähdytetään ja annetaan vetäytyä jääkaapissa vähintään tunti. Tuloksena on varsin voimakasta, mutta vivahteikasta maustettua dijonia. Resepti skaalautuu helposti suuremmaksi.

Tämä dijon-tyyppinen sinappi herätti ristiriitaisia tunteita, ilmeisesti siitä syystä, että se oli ainoa sokeriton. Ulkonäön arviokin vaihteli miellyttävästä ja kauniin sävyisestä epämääräiseen. Tuoksussa pistävää etikkamaisuutta. Ensin oli jopa pippurisen polttava, mutta polte muuttui nopeasti yrttimäisyydeksi ja tämä maku jäi leijailemaan. Tämä sinappi oli selvästi maukkaampaa, kun sitä syötiin kinkun kanssa. Erikoisuudellaan tämä oli ehkä maistiaisen mielenkiintoisin sinappi.


Turun tulinen

Maistiaisten jokeri oli teollisesti valmistettu, suomalainen perussinappi. Sinappi oli vähän persoonaton ja olemus oli klönttimäinen. Perussinappi, joka ei herätä suuria tunteita, mutta toisaalta sopii vauvasta vaariin ja mitä erilaisimpiin ruokiin. Tuubissa lukee "hot", mutta sinappia voisi syödä lusikalla. Pisteytyksessä se sijoittui puoliväliin.

3 Comments:

Anonymous Metrin Life USA said...

Blogin hallinnoija on poistanut tämän kommentin.

keskiviikkona, marraskuuta 30, 2005  
Anonymous Anonyymi said...

Mikä on DOC-lasi?

Kyseleepi Amy

tiistaina, joulukuuta 06, 2005  
Blogger Ralf Nyman said...

Amy,
DOC-lasiksi on (minulle tuntemattomasta syystä) ollut tapana kutsua ehkä yleisimmin maistiaisissa käytössä olevaa ranskalaisvalmisteista Arcorocin valmistamaa 21,5 cl:n lasia. Jos olet Helsingin Vinoteekissa käynyt, niin siellä olet näitä laseja varmaan nähnyt.
Ralf

tiistaina, joulukuuta 06, 2005  

Lähetä kommentti

<< Home