Viini- ja ruokalistan verkkolehti

Kaikki ruokaan ja juomaan liittyvät kirjoitukset ovat tervetulleita. Niitä voi kirjoittaa olematta listan jäsen. Tarkemmat ohjeet ja täydellinen sisällysluettelo löytyvät osoitteesta http://personal.inet.fi/koti/ralf.nyman/blogger/tervetuloa.htm Toimituksen osoite: toimitus@luukku.com

21.11.05

Iloinen Amsterdam
Viini- ja ruokaihmiselle Amsterdam on kiinnostavampi kuin voisi kuvitellakaan, voisin jopa verrata Pariisiin. Mielenkiintoisia ravintoloita, hyvää ruokaa, viiniputiikkeja joissa hintataso kohtuullinen, ja - uskokaa tai älkää, varsin hyviä viinibaareja, kunhan ne löytää. Alkunäkemys kun oli, että viinilaseja saatika viinejä eivät tunne ollenkaan (kuppilasta kuin kuppilasta saa noin kolmella eurolla epämääräisenlaatuista viiniä juomalasissa). Olen yrittänyt soveltaa seuraavan kuvauksen esim. viikonloppumatkailijalle, ja jättänyt tahallani pois esim. sellaiset tunnetuimmat ravintolat, kuten De Vijff Vlieghen ("Viisi Kärpästä") ja keskittynyt hieman erilaisiin paikkoihin. Osa mainitsemistani on kuitenkin listattu Frommerin suosituksiin: http://www.frommers.com/destinations/amsterdam/43_inddin.html . Monta hyvää kokeiltua jäi kyllä nyt mainitsemattakin.

Miltei joka kadunkulmasta löytyy indonesialainen rijstafel-ravintola Amsterdamissa. Riisipöytäkulttuuri on itse asiassa on hyvinkin hollantilainen juttu nykyään, eikä niinkään muistuta alkuperäisiä indonesialaisia syömätapoja. Pääperiaate on siis syödä useampi kuin yksi ruokalaji erilaisilla lisukkeilla. Tässä lisää: http://www.frommers.com/destinations/amsterdam/0043020456.html

Täydellinen riisipöytä koostuu jopa 32.sta ruokalajista, ja parasta sellaista saa Rijksmuseumia liki vastapäätä olevasta ravintolasta nimeltä Sama Sebo (http://www.frommers.com/destinations/amsterdam/D36393.html ja http://www.samasebo.nl/ , laitan ensin Frommersin linkin kuvausta varten, sitten ravintolan oman linkin). Ravintola on P.C. (Pieter Corneliusz) Hoofstraatin päässä kadun toisella puolella. Rautatieasemalta sinne pääsee ratikalla numero 2, pysäkki: Rijksmuseum.

Samalla ratikalla voi huristella Vondelparkin puoleenväliin saakka Valeriuspleinille. Koniginneweg 141:ssä on pieni suklaapuoti nimeltä ArtiChoc (http://www.artichoc.nl/). Nettisivu on valitettavasti vain paikallisella kielellä, mutta kuvia voi aina katsella. Suklaapuodissa voi maistella mitä erikoisimpia suklaita, mm. basilikasuklaata, suklaata täytettynä aurinkokuivatuilla tomaateilla, sakesuklaata, ruusuvedellä maustettua suklaata jne. Tekevät myöskin suklaaveistoksia, joita voi ihailla jo ikkunassa (somistus on yleensä tehty liki kokonaan suklaasta ja taidolla pienimpiä yksityiskohtia myöten. Kaupan takaosassa on kolme kahvilapöytää, ja vitriineistä voi valita konvehtilajitelman tai kakkuja kahvinsa seuraksi, ja samalla seurata valmistusprosessia "aidan" takana ja jutella suklaamestarin kanssa.

Tästä kannattaakin jatkaa ulostultaessa kävellen vasemmalla ja aina suoraan kanaalille saakka (Schinkel). Koko matkan varrella (kävelymatka noin 15 min) on pieniä (ruoka)kauppoja, joissa myydään juustoa ym. Eikä tämä taatusti ole turistialuetta! Kanaalin yli voi jatkaa eteenpäin ja löytää seuraavalta pikku aukiolta (Hoofdorpplein) ison viinimyymälän kaupan nimi on Ton Overmars (täällä on MIELETÖN valikoima ja edulliset hinnat, ja tänne voi myös tulla ratikka 2:lla). Kortit eivät käy täällä, mutta kanaalin jälkeen on pankkiautomaatti, josta voi nostaa rahaa. Ostosten jälkeen voi palata takaisinpäin Amstelveensewegille (vilkas risteävä katu puiston loppupäässä, ei voi eksyä), kääntyä vasemmalle, mennä tien yli ja palailla takaisinpäin Vondelparkin läpi (ellei nyt sitten halua pysähtyä lounaalle yhdessä monista kadun ravintoloista, joista voisi mainita Cafe Rouleaun Vondelparkin sisäänkäynnin päässä tien toisella puolella. Läheisen sillan luona, kanaalin toisella puolella, on toinen hyvä lounaspaikka nimeltä Gent.Vondelpark on iso, kaunis englantilaistyylinen puisto, jossa miltei tuntee olevansa maaseudulla. Puistossa on sopivasti baareja (ehkä hauskin näistä on Blauwe Teehuis Vondelpark 5:ssa, lähellä museoita, paikka on kuin iso sininen lentävä lautanen) jos jano iskee, vaikkei päästä päähän kävelyyn menekään kuin 20 minuuttia. Puistosta kannattaa poistua PC Hoofstraatille (päässä oikealla) ja suorittaa vähintäänkin ikkunashoppailua (kaikki kalliit designerit pitävät putiikkinsa täällä, joskin mukaan mahtuu "normaalihintaisempaakin" ja mukavia baareja).

Myös museot, mukaanlukien Rijksmuseum, van Goghin museo ja elokuvamuseo ovat puiston tässä päässä.

Erinomainen viinikauppaketju on Gall&Gall, jonka suurin myymälä löytyy heti Dam-aukion ulkopuolelta kuninkaallisen palatsin ja Nieuwe Kerkin takaa ostoskeskus Magna Plazan vierestä, noin 50 m Dam-aukiolta. Myymälässä on usein erikoistarjouksia, joten löytöjä voi tehdä monenmoisia. Gall&Gallin vieressä on iso Albert Hejn (ruokamarketketju) myymälä, jossa voi käydä katselemassa mitä paikallisille myydään (huvia ainakin minun mielestäni!), tai osta vaikka stroopwaffeleita (pyöreita täytekeksejä, joiden välissä toffeemainen täyte - ne tavataan ensin lämmittää kahvikupin päällä ja sitten syödä kahvin kanssa) tai juustoa kotiintuomiseksi. Täällä on aika mittava juustotiski.

Magna Plazalla on paljon myymälöitä, jos shoppailu kiinnostaa yleisesti. Mahdollisen yllättävän janon voi käydä sammuttamassa toisella puolella katua olevassa mehubaarissa.

Ravintoloita:

Eräs miellyttävä ravintolakokemus on Pijp'in alueella: Eeten aan de Rijn (Rijnstraat 54), jossa olin taannoin paikallisen viiniklubin "satelliittijäsenenä" mukana heidän vuosineljänneksittäin tapahtuvalla viini-ruoka -testauspäivällisellä (voisin samalla tällätä viiniklubin nettisivut tähän: http://www.vawc.squarespace.com/). Ravintolan omistajat, Jaap ja Nadja, ovat viini-ruokafriikkejä, ja järjestävät takuulla mielenkiintoisia kokemuksia, varsinkin jos keskustelee toiveistaan heidän kanssaan etukäteen (puh. 020 772 86 50).

Toinen mielenkiintoinen ravintola on Nomad, Rozengracht 133: http://www.amsterdam.info/restaurants/nomads/. Tämä kuuluu kv. Supperclub-ketjuun, ja näistä ravintoloista voisi kirjoittaa vaikka kuinka paljon. Nomadissa on erinomainen ruoka, ja eksoottinen ilmapiiri, syöminen sujuu sohvilla ja tyynyillä ilman kenkiä ja napatanssijan viihdyttämänä. Tilata voi myöskin ruokalajien välissä esim. joko jalka, tai pää- ja hartiahieronnan, joka sujuu tyylillä, vaikka niin hullunkuriselta kuulostaakin. Fixed menu, esim. 6 alkuruokaa ja saman verran pääruokia (keittiö päättää, mitä saat, joskin toiveita voi esittää), on hyvä idea ja tulee halvemmaksi kuin listalta valiten.

Eräs suosikeistani on japanilainen teppanyaki-grilli, Teppanyaki Nippon: http://www.teppanyaki-nippon.nl/ , Reguliersdwarsstraat 18-20 (paikka on Singelillä sijaitsevien kelluvien kukkamarkkinoiden takana, lähellä Leidsestraatia). Asiakkaat istuvat ison grillilevyn ympärillä kokoessut edessään odottelemassa ruokalajeja, joita taidokkasti jonglööraava japanilainen kokki valmistaa pyöritellen/heitellen tavaroita suurista veitsistä lähtien taitavasti käsissään. Tämä on todella show, ja ruoka on erinomaista. Jälleen kerran fixed menu on kannattavampi kuin erilliset valinnat listalta. Voin kertoa, että jo pienin ja halvin menu (5 ruokalajia, noin 30 €), taltuttaa suurimmankin nälän hyvin. Paikka on todella kokemus! Kadun varrella on paljon baareja ja ravintoloita, ja toisessa päässä Rembrantsplein, jossa voi pistäytyä vielä yömyssyllä sen lukuisissa baareissa.

Nieuwmarktilla on myös mukava ravintola In de Waag, entinen vaakahuone: http://www.indewaag.nl/en/ Täällä on mukavaa illastella aitojen kynttilöitten valossa.

Näihin ravintoloihin tarvitaan kaikkiin pöytävaraus.


Hyviä viinibaareja:

Bubbles and Wines sijaitsee Dam-aukiolta erkanevan Nes-kadun varrella, aukiota tullessa vasemmalla puolella. Omistaja on varsinainen viinifriikki, ja aikaisemmin toimi Grand Hotel Krasnapolskyn sommelierina. Ei ihme. Viinejä saa laseittain jos jonkinmoisia ja isäntä
itse maistattaa mielellään ilman eri maksua. Paikassa tarjoillaan myös pientä purtavaa. Nettisivu: http://www.bubblesandwines.com/

Toinen hyvä - joskin kallis - viinibaari sijaitsee Grand Hotel Krasnapolskyssa kivenheiton päässä Nes-kadulta Dam-aukion varrella. Jos viinien jälkeen suklaahammasta kolottaa, voi kävellä kulman taakse hotellin takasisäänkäynnin viereen Leonidaan myymälään ostoksille (toinen, suurempi Leonidas löytyy Schipholin kentältä arrivals-alueelta heti "tullin" läpi tultua kulman takana). Leonidas valmistaa myös useampaa sorttia sokeritonta suklaata.
.


Kävelyreitti II

Toinen kiva kävelyreitti alkaa Muntpleiniltä. Vieressä Singel-kanavalla (älä sekoita Singelgrachtiin, joka on kauempana, tämä on pelkkä Singel) ovat kelluvat kukkamarkkininat, jotka lienevät jokaisen Amsterdamin-turistin kohde. Onhan se näkemisen arvoinen, vaikkei puutarhaa omistaisikaan. markkinakojujen reunustaman kujan toisella puolella on ravintoloita, joissa voi ehkä syödä välipalaksi Amsterdamissa niin tyypillisen herkun, pannukakun. Kukkamarkkinakujan toiseen päähän tultaessa voi vaihtoehtoisesti lähteä kanaalin yli pysähtyen Australian-nimisessä jäätelöbaarissa jäätelöllä, jatkaa sitten sitä puolta Singeliä miltei loppuun saakka, numero 7:ään, jossa voi bongata mailman kapeimman talon. Ennen vanhaan verotus laskettiin talon kanavanpuoleisen julkisivun leveyden mukaan, joten tässä säästettiin paljon.

Kukkamarkkinoilta voi myös jatkaa vasemmalla Leidsestraatille, jossa ensimmäinen käyntikohde on kauppa nimeltä Lush oikealla puolella: http://www.lush.com/ Mitäkö tällä on ruoan kanssa tekemistä? On, paljonkin, monet tuotteet on valmistettu ruoka-aineista, ja tuoksuvat myös sen mukaisesti. Nykyään tällainen myymälä on myös Tukholman Södermalmilla. K.o. liikkeen ohi kävellyt kollega luuli ensin se olevan konditoria, sillä monet tuotteet myös näyttävät syötäviltä. Täältä pääsee harvoin ulos ostamatta mitään. Mutta lukekaapa itse linkistä!Leidsestraat 59:ssä, juuri ennen Prinsengrachtia, vasemmalla puolella kadunkulmassa on liike nimeltä Oil and Vinegar. Tituleeraavat ketjua Culinary Giftshopiksi, ja harvoinpa täältä pääsee ulos ostamatta mitään. Tarjolla on mm. erilaisia öljyjä ja viinietikoita, myös maustettuja. Omistajat, Stef ja Renée neuvovat mielellään niiden käytössä. Tässä suosikkisalaatinkastikkeeni tehtynä sieltä ostetuista aineista:

Pilko (älä murskaa) valkosipulinkynsi(ä) kuppiin. Ripota suolaa päälle ja musertele hiukan lusikalla että mehut irtoavat. Kaada sen jälkeen päälle vadelmaviinietikkaa. Lisää rouhittua mustapippuria ja sitten sitruunaoliiviöljyä (maustettu sitruunankuorella). Siivilöi salaatin päälle (juuresraasteiden kanssa erityisen hyvää).

Kaupassa on jos jonkinlaisia mausteseoksia, hauskoja astioita ja ruoanlaittotarvikkeita, dippereitä, salaatinkastikkeita, eksoottisiakin tuotteita, ja maistiaisia joka lähtöön. Kaikki kauniisti esillä. Öljyjä ja viinietikoita saa isoista lasisäiliöista vaikka omiin pulloihin, joskin kauniita pulloja voi ostaa myös paikan päältä. Lisätietoa löytyy nettisivuilta: http://www.oilandvinegar.nl/ov.nsf/language.html Näköjään lähimmät kaupat löytyvät Ruotsista.

Tässä välillä on tietenkin vielä monta muutakin kiinnostavaa kauppaa, myös eräs pieni ruokakauppa kadun oikealla puolella. Sitä ei voi olla huomaamatta, koska ulos näytille asetetut hedelmät ja marjat ovat todella houkuttelevasti esillä. Kauppa on auki 24h. Täältä saa myös erilaisia antipastoja, vaikkakin liike on varsin turisteille suunnattu. Kannattaa kuitenkin katsoa, mitä ostaa, ettei käy niinkuin minulle: aikomus oli ostaa pussillisen pikkuleipiä työpaikalle maanantain aamukahvin kera kaikkien jaettavaksi, ja vasta kassalla huomasin, että pussissa luki: Canna Cookies. Ne pikkuleivät jäivät ostamatta, hyvä kun huomasin pienen tekstin, muuten olisi työpäivä voinut olla varsin mielenkiintoinen kaikilla kakkuja nauttineilla... Erilaisia kannabistikkareita, karkkeja ja -suklaata on myös tarjolla. Marjat ovat hyviä, ja niitä kannattaa ostaa matkan varrella naposteltaviksi (tosin hinnat ovat täällä kalliimmat kuin tuon ensimmäisenä esittelemäni kävelyreitin varrella olevissa myymälöissä).

Tästä voi jatkaa matkaa Leidsepleinille levähtämään. Matkan varrella kadun vasemmalla puolella on isompi Australian-jäätelöbaari, jonne voi pistäytyä, jos jätskihammasta kolottaa. Sen myymälöissä on myös suklaita.

Kahviloista:

Spuilla oleva Cafe Luxembourg (kukkatorin lähellä, yli kanaalin Leidestraatilta) taitaa olla kuuluisin ns. grand cafe, mutta aina täynnä ja hälyinen. Pienempiä kahviloita harrastettaessa täytyy erottaa ns. brown cafes, eli kahvilat joissa "savutellaan". Näissä "päivän leivos tai kakku" saattaa olla maustettu esim. kannabiksella ilman, että sitä erikseen mainitaan.

Jordaanin alueelta, Westerkerkin ja Anne Frankin talon likeltä kanaalin toiselta puolen löytää paljon pikkuravintoloita ja pieniä putiikkeja, jotka ovat erikoistuneet vaikkapa oliiviöljyihin, joten siellä vaeltelu on varsin antoisaa ainakin kesäaikaan.

Tässä muuten hyvä kartta: http://www.hot-maps.de/europe/netherlands/amsterdam/homeen.html

Hyvä Amsterdam-opas löytyy osoitteesta htpp://frommers.com

(c) Anne Maria Ylisaari 2005

1 Comments:

Anonymous Anonyymi said...

Amsterdamin brown cafet ovat ihan tavallisia (vanhoja!) kuppiloita. Coffee shopeissa sen sijaan voi nauttia (?) kannabistuotteita eri muodoissaan.

Osa coffee shopeista on ihan siistejä ns. tavallisen oloisia baareja, ei kannata panikoida vaikka sellaiseen vahingossa kävelisikin.

perjantaina, joulukuuta 23, 2005  

Lähetä kommentti

<< Home