Viini- ja ruokalistan verkkolehti

Kaikki ruokaan ja juomaan liittyvät kirjoitukset ovat tervetulleita. Niitä voi kirjoittaa olematta listan jäsen. Tarkemmat ohjeet ja täydellinen sisällysluettelo löytyvät osoitteesta http://personal.inet.fi/koti/ralf.nyman/blogger/tervetuloa.htm Toimituksen osoite: toimitus@luukku.com

2.8.05

Rapuja tai krapuja

.
Aikaisemmin oli suomenkielessä yleisesti käytössä sana krapu mutta nykyisin kai suositellaan sanaa rapu. Krapula sana taas ei johdu krapuillallisten jälkitunnelmasta vaan jo vanhat roomalaiset potivat crapulaa. Vaikka ravustusaika alkaa jo heinäkuun 21. ja päättyy 31.10., keskittyy niiden syönti lämpimiin elokuun iltoihin. Rapu ei aina ole ollut yhtä suosittu ja ylellinen nautinto kuin nykyisin. Alunperin rapuja syötiin lääkkeeksi melkein tautiin kuin tautiin. Keskiaikana rapu tuli suosituksi luostareiden paastopäivien herkkuna. Tämän ymmärtää kun tietää, että paastopäiviä oli siihen aikaan melkein 200 vuodessa. Tuohon aikaan rapu oli Saksassa niin yleistä ruokaa, että useassa kaupungissa säädettiin laki, ettei palvelusväen tarvitse syödä rapuja kuin kerran viikossa. Vastaavanlaisia säädöksiä tavattiin Pohjois-Suomessa lohen suhteen.

Pohjoismaissa ravut ovat aina olleet kuninkaallisten ja ylhäisten herkkua. Historia kertoo Tanskan kuningatar Kristiinan rapuillallisesta vuodelta 1504, Kustaa Vaasa puolestaan puolsi vuonna 1556 rapujen istuttamista Ahvenanmaan vesiin ja Eerik XIV tarjosi rapuja v. 1562 ulkolaisille vierailleen Nyköpingin linnassa. Kuitenkin vasta Napoleon teki ravun syönnistä muotia 1800-luvun puolivälissä. Pariisista muoti levisi Pietariin ja Ruotsiin ja tätä kautta myös Suomeen. Ravuista tuli merkittävä vientituote ja vuonna 1900 vietiin Suomesta Pietariin ja Berliiniin noin 15 miljoonaa rapua. Nykyinen vuotuinen rapusaalis on 3-5 miljoonan luokkaa.

Kukoistavat markkinat tuhosi Pohjois-Amerikasta 1860-luvun alussa Eurooppaan kulkeutunut rapurutto. Taudin aiheuttaa tietty leväsieni, joka kasvaa ravun kuoressa erittäen tappavaa myrkkyä. Sieni leviää itiöiden välityksellä koko vesistöön ja leviää muihinkin vesistöihin ellei pyydyksiä desinfioida huolellisesti. Tilanne muistuttaa toisen tuholaisen, viinikirvan, historiaa. Tämäkin levisi Pohjois-Amerikasta pistokkaiden mukana Eurooppaan ja havaittiin ensimmäiseksi v. 1863 Ranskassa. Kirva tuhoaa viiniköynnöksen juurakot ja ehti tuhota melkein koko Euroopan viiniviljelmät ennekuin ymmärrettiin ympätä köynnös amerikkalaisiin kirvalle vastustuskykyisiin juurakoihin. Rapuruttoa vastaan ei ole lääkettä mutta korvaavia rutolle vastustuskykyisiä amerikkalaisia täplärapukantoja on saatu Suomessakin menestymään. Näyttää siltä, että pian alkuperäinen suomalainen jokirapu on historiaa siinä missä alkuperäisten köynnösten tuottamat viinitkin.

Pentti Arvela

6 Comments:

Blogger Ralf Nyman said...

Viini- ja ruokalistalla käydyssä keskustelussa esitin, että rapujuhlat olisivat varsin nuori traditio suomenkielisten keskuudessa ja huomattavasti vanhempi suomenruotsalaisten keskuudessa. Mutta turpiin tuli, niin että tuntui. Monella listalaisella oli omakohtaisia kokemuksia riemukkaista rapujuhlista 1950-luvulta.

Tähän kommenttina vaikkapa Bosse Österbergin sanoitus (melodia: Memories)

MINNE

Minne!
Jag har tappat mitt minne!
Är jag svensk, eller finne?
Kommer inte ihåg.
Inne!
Är jag ut, eller inne?
Jag har luckor i minne.
Så’na små alkohål.
Men besinn’ er,
man tätar med det brännvin man får,
fastän minnet och Helan går!

Minne?
Muisti hävis, mutt minne?
Juhlista selvisimme,
muistikatkoja on.
Minne?
Lähtisin vaikka minne,
kunhan selvittäisimme
mitä sattunut on.
Mutta tiedän
mä keinon mikä auttaapi tuo:
Ota ryyppy, ja muistis juo!

tiistaina, elokuuta 02, 2005  
Anonymous Anonyymi said...

Tuo rapujen tai lohen syöttämättömyys palvelusväelle on virheellinen tieto. Se ei vain ole totta ja kyseessä lienee samanlainen myytti kuin lihan sulkupaisto.

torstaina, joulukuuta 17, 2009  
Anonymous Anonyymi said...

With a eхcеllent buyeг sеrνice, initiаlly thіs was created аѕ a pгeventive creаm foг stretch marks.Visit mу homepage - http://www.prnewswire.com/news-releases/trilastin-review-and-latest-coupon-code-savings-released-at-awesomealldaycom-190256601.html

tiistaina, maaliskuuta 19, 2013  
Anonymous Anonyymi said...

With a еxcellent buyer serѵice, initіally this was creаted
aѕ a pгeventivе cгeam for stretch
marks.

Here is my ѕite http://www.prnewswire.com/news-releases/trilastin-review-and-latest-coupon-code-savings-released-at-awesomealldaycom-190256601.html

tiistaina, maaliskuuta 19, 2013  
Anonymous Anonyymi said...

V2 cigs comes in two pіece stуle ωhich сοmbinеs the cartridges and atоmizer.


Review my weblοg: v2 cigs discounts

sunnuntaina, huhtikuuta 07, 2013  
Anonymous Anonyymi said...

V2 cіgs comеs in two piece ѕtyle which combines the cartridges and atomizеr.


my site ... v2 cigs discounts

sunnuntaina, huhtikuuta 07, 2013  

Lähetä kommentti

<< Home