Viini- ja ruokalistan verkkolehti

Kaikki ruokaan ja juomaan liittyvät kirjoitukset ovat tervetulleita. Niitä voi kirjoittaa olematta listan jäsen. Tarkemmat ohjeet ja täydellinen sisällysluettelo löytyvät osoitteesta http://personal.inet.fi/koti/ralf.nyman/blogger/tervetuloa.htm Toimituksen osoite: toimitus@luukku.com

7.8.05

Lisää rapujen historiaa ja tarjoiluvinkkejä


Kuvassa akateemikko Albert Engströmin kannanotto Ruotsin kieltolakiesitykseen.


Pena Arvela kirjoitti pari päivää sitten otsikolla Rapuja tai krapuja näiden elokuun ystäviemme historiasta. Tämänpäiväisessä (4.8.2005) Hufvudstadsbladetissa on mielenkiintoista lisätietoa. Tässä poimintoja Dan Strandqvistin jutusta.

Keskiajalla munkit olivat ensimmäisiä ravunsyöjiä. Tarkoissa paasto-ohjeissa oli unohdettu mainita ravut, jotka näinollen olivat sallittua ruokaa.

1500-luvun puolivälissä Ruotsissa lähinnä kuninkaalisissa ja muissa linnoissa syötiin rapuja lämpiminä. Mausteita käytettiin runsaasti: etikkaa, pippuria, neilikkaa, laakerinlehtiä, persiljaa, sipulia. Kustaa Vaasa oli innokas ravunsyöjä ja söi mielellään otukset vastakeitettyinä ja lämpiminä. Tavalliset ihmiset suhtautuivat nuivasti rapuihin.

1800-luvulla ravunsyönti levisi alempiin yhteiskuntaluokkiin. 1900-luvun alussa alettiin valmistaa ja tarjota ravut nykyiseen tapaan. Samalla syntyi rapujuhlatraditio.

Kirjoituksessa suositellaan rapujen kanssa tarjottavaksi maustettua juustoa, voita, paahtoleipää, kovaksi keitettyjen kananmunien puolikkaita, majoneesia ja kevytsalaattia. Juustopirakka sopii myös hyvin rapupöytään. Jälkiruokana makea meloonia (hedelmäliha mielellään leikattuna pallukoiksi), vaniljajäätelöä ja kermaa.

Pakasteravut valmistetaan seuraavalla tavalla.
Keitetään liemi, jossa yhteen kiloon rapuja käytetään
* 2 litraa vettä
*3/4 dl suolaa (jos käytetään eläviä rapuja, suolamäärä tuplataan)
*1 sokerinpala
*1 dl porteria tai muuta tummaa olutta

Keitoksen kiehuessa lisätään pariksi minuutiksi runsaasti kruunutilliä (tärkeää on poistaa tilli heti sen jälkeen). Liemen jäähdyttyä lisätään tuoreita kruunutillejä ja puoliksi sulaneet ravut. Pidetään kylmässä vähintäin vuorokauden.