Viini- ja ruokalistan verkkolehti

Kaikki ruokaan ja juomaan liittyvät kirjoitukset ovat tervetulleita. Niitä voi kirjoittaa olematta listan jäsen. Tarkemmat ohjeet ja täydellinen sisällysluettelo löytyvät osoitteesta http://personal.inet.fi/koti/ralf.nyman/blogger/tervetuloa.htm Toimituksen osoite: toimitus@luukku.com

16.6.05

Nunc est bibendum!


Posted by Hello
.
Jokin aika sitten olin mukana järjestämässä antiikinroomalaisen illallisen. Ensimmäinen tehtävä oli selvittää, minkälaista viiniä tuohon aikaan juotiin.

Unto Paananen kertoo Villa Lanten ystävät ry:n julkaisemassa Herkullista historiaa, että usein sakkaiseen ja huonosti säilyvään viiniin saatettiin sekoittaa savea, kalkkia, marmoripölyä, pihkaa, pikeä ja jopa merivettä. Mausteina käytettiin yrttejä ja hunajaa. Pihkan lisääminen eli retsinointi oli yleistä koko Välimeren alueella. Toisaalta Columella kirjoitti: "Jos viini säilyttää ominaisuutensa vuosikausia ilman erityisiä säilömiskeinoja, me pidämme sitä erinomaisena, eikä siihen pidä lisätä mitään, joka muuttaisi sen luonnollista makua". Parhaimmat viinit – Rooman aikaan valmistettiin myös vuosikertaviinejä – olivat ilmeisesti valkoviinejä. Ruoan kanssa juotiin usein vedellä sekoitettuja viinejä, ruokailun jälkeen siirryttiin sekoittamattomiin.

Alkujuomaksi tarjosin makean sherryn, retsinan ja veden sekoitusta huoneenlämpöisenä. Tämä sai yllättävän positiiviset arviot, joten tätä boolia voi kokeilla esimerkiksi kesähelteessä laiturilla tarjottavaksi. Varsinaisin ruokajuomina meillä oli Lacryma Christi del Vesuvio Rosso ja Bianco, jotka molemmat toimivat hyvin.

Parhaiten illallisesta jäi mieleen sinisimpukkakeitto, jonka resepti on kirjasta Antik mat - en kokbok från British Museum, korjoittajana Micehelle Berriedale-Johnson. Tässä lyhennelmä ohjeesta.

2 rkl. oliiviöljyä
Varsisellerin varsi pilkottuna
6 mustapippuria
1/2 tl. jauhettua kuminaa
1 rkl. tuoretta hakattua tai 1/2 rkl. kuivattua korianteria
10 g kuivattua kombua tai jotain muuta meriheinää, pilkottuna (käytimme merilevää)
Pieni oksa viiniruutua, jos saat hankittua (meillä ei ollut)
3 dl puolikuivaa valkoviiniä
1 kg hyvin harjattuja eläviä simpukoita
9 dl vettä
3–4 hienoksi pilkottuja salottisipuleita
25 g uunissa kevyesti paahdettuja pinjansiemeniä (antoi erittäin mukavan säväyksen)

Freesaa selleri, pippuri, kumina ja korianteri, kunnes selleri on pehmennyt. Lisää meriruoho, viiniruutu, ja valkoviini. Anna kiehua voimakkaasti muutaman minuutin. Lisää simpukat, anna kiehua 3–5 minuuttia, kunnes kuoret ovat avautuneet. Lisää vesi ja anna kiehua hiljalleen 10 minuuttia. Poista viiniruudunoksa, irrota simpukat kuoristaan ja pane ne takaisin keittoon. Lisää pilkottu salottisipuli ja pinjansiemenet, keitä muutama minuutti. Lisää tarvittaessa suolaa.

Ralf Nyman

2 Comments:

Blogger Hedari said...

Lacryma Christi del Vesuvio Rosso on hyvä ja vahva punaviini, sen minäkin tiedän, mutta makea sherry - retsina yhdistelmä kuulosti oudolta. Toiminee kylmänäkin. Missä suhteissa aineksia?

torstaina, kesäkuuta 16, 2005  
Blogger Ralf Nyman said...

Hedari,
varmasti toimii kylmänä. Suhteet olivat suuruusluokkaa makea sherry 50 %, retsina 30 % ja vesi 20 %. Yksi kahdeksasta osallistujasta tunnisti pihkan. Muut vain ihmettelivät, mitä mahtaa olla. Kukaan ei arvannut sekoitukseksi. Kaikki osallistujat olivat tottuneita viininjuojia.

torstaina, kesäkuuta 16, 2005  

Lähetä kommentti

<< Home