Viini- ja ruokalistan verkkolehti

Kaikki ruokaan ja juomaan liittyvät kirjoitukset ovat tervetulleita. Niitä voi kirjoittaa olematta listan jäsen. Tarkemmat ohjeet ja täydellinen sisällysluettelo löytyvät osoitteesta http://personal.inet.fi/koti/ralf.nyman/blogger/tervetuloa.htm Toimituksen osoite: toimitus@luukku.com

1.4.05

Maitohappobakteerien terveysvaikutukset

..
Example
.
HUS:n Lasten ja nuorten sairaalaan ravitsemusterapeutti Aila Paganus on Lastenlääkäriuutisten maaliskuun numerossa esittänyt tutkimustuloksiin perustuvaa tietoa maitohappobakteereista. Tämä on referaatti kyseisestä artikkelista.

Maitohappobakteerit ovat ns. probiootteja eli terveysvaikutuksia omaavia eläviä mikrobeja. Näitä bakteereja esiintyy terveellisessä ja monipuolisessa ravinnossa. Nämä probiootit siirtyvät elävinä mahalaukusta suolistoon, jossa niiden lisääntymistä edesauttaa mm. kuitupitoinen ravinto. Näin bakteereista tulee osa suoliston ns. normaaliflooraa tasapainottaen suolen toimintaa.

Maitohappobakteerit on nimitys koko ryhmälle, jonka edustajia ovat mm. Lactobacillus reuteri, Lactobacillus rhamnosus ja Bifidus-bakteerikannat. Tuttuja nimiä piimäpurkeista?

Paganuksen mukaan probiootteista hyötyvät mm. vastikeruokitut vauvat, etenkin ne, joilla esiintyy toistuvia infektiotauteja ja jotka joutuvat syömään useita antibioottikuureja. Rintaruokitut lapset hyötyvät maitohappobakteereista vierotusvaiheessa.

Hyvin yleinen pikkulapsen ripulitaudin aiheuttaja on rota-virus. Tämän aiheuttama taudin kesto lyhenee 1–1,5 vuorokautta, kun maitohappobakteerit liitetään hoitoon. Samoin maitohappobakteereista on hyötyä ns. turistiripulin ehkäisyssä ja hoidossa. Antibioottikuurien aikana suoliston bakteeritasapaino järkkyy, josta seuraa ripuli. Tällöin probiooteista on hyötyä. Ne saattavat ehkäistä myös allergisia tauteja.

Maitohappobakteerit parantavat elimistön immunologista järjestelmää suosimalla tulehduksia hillitsevien aineiden muodostumista ja vähentämällä tulehduksia pahentavia välittäjäaineita.

Tulee olemaan mielenkiintoista nähdä, minkä aseman nämä probiootit saavat eri tautien hoidossa. Lactobacillus reuteria myydään apteekeissa.