Viini- ja ruokalistan verkkolehti

Kaikki ruokaan ja juomaan liittyvät kirjoitukset ovat tervetulleita. Niitä voi kirjoittaa olematta listan jäsen. Tarkemmat ohjeet ja täydellinen sisällysluettelo löytyvät osoitteesta http://personal.inet.fi/koti/ralf.nyman/blogger/tervetuloa.htm Toimituksen osoite: toimitus@luukku.com

14.4.05

Kotitekoista sinappia

.
Suurin osa käytössä olevista mausteistamme on peräisin Aasiasta ja ne tulivat Eurooppaan Vasco da Gaman löytöretkien myötä. Koska sinappikasvia voidaan viljellä Euroopassa – jopa Suomessa – se oli ennen kaukomaiden mausteiden halpenemista Euroopan suosituin mauste.

Sinappikasvia on kolmea lajiketta. Mustasinapista (Brassica nigra) saadaan kaikkein voimakkaimmat makuiset siemenet. Poiminta on kuitenkin hankalaa ja kaupallisesta viljelystä on luovuttu miltei kokonaan 1900-luvun puolivälissä. Toinen, Intiasta peräisin oleva ruskea sinappi (Brassica juncea), on miedompi ja sitä käytetään runsaasti eurooppalaisessa sinapinvalmistuksessa. Keltasinappia (Sinapis alba) käytetään enemmän koriste- ja säilöntätarkoitukseen esimerkiksi kurkkusäilykkeisiin, makkaroihin jne. Keltasinapin siemenet ovat varsin suuria ja mietoja.

Ruoka- ja viinilistalla sekä Iltalehdessä julkaistiin muutama vuosi sitten seuraavat listalaisten kirjoittamat reseptit.


JOULUSINAPPI "TUIJUKAN TULINEN"
Jukka Vaurio

· 100 g Colmansin sinappijauhetta
· 1,5 dl sokeria
· 1 rkl perunajauhoja
· 1 muna
· 1,5 dl kermamaitoa
· 1,5 dl laimennettua etikkaa tai kurkkulientä

Otetaan paksupohjainen kasari, jossa kuumennetaan hyvin hämmentäen kunnes seos sakenee. Otetaan tulelta ja sekoitetaan 10 min, jolloin sekaan vatkataan kupillinen etikkakurkkujen lientä tai ruokaetikkaa. Otetaan konjakki. Konjakkia voi lisätä sinappiin. Sinappi kaadetaan tölkkeihin ja konjakkipullo suljetaan.

Suurempia määriä tehtäessä kannattaa käyttää vesihaudetta, jolloin pohjaanpalamisvaaraa ei ole.


PAPAN TULINEN SINAPPI
Seppo Sarimo

· iso purkki Colmansin sinappihauhoa
· sokeria 1/4 – 1/5 osa jauheen määrästä
· suolaa 1 teelusikalinen (ei kukkurainen)
· 0, 5 dl laimeaa etikkaa (Rajamäen väkiviinaetikka laimennetaan 1/3) lisätään jauheskoitukseen; muista, että etikka lisätään lämmitettynä
· kuumaa vettä
· reilu teelusikallinen voita

Kuivat aineet sekoitetaan huolellisesti. Lisätään etikka. Lisätään kuumaa vettä jauhe-etikkaseokseen samalla sekoittaen, kunnes toivotto notkeus on saavutettu. Lisätään voi. Sekoitetaan ja annetaan tasaantua.


HUNAJASINAPPI
Laura Nyman

· 6 dl Coman´sin sinappijauhetta
· 2,5 dl hunajaa
· 2 dl kermaa
· 2 dl vahvaa kahvia
· 2 rkl öljyä
· n. 0.5 dl etikkaa (lisätään keittämisen jälkeen maun mukaan)
· 8 munaa
· 5 isoa valkosipulinkynttä

Pidetään kiehuvassa vesihauteessa 20 minuuttia. Etikka lisätään keitoksen jäähdyttyä maun mukaan.


VERT DE CHAUMONT
Juha Tretjakov

· 1 dl Colmansin sinappijauhetta
· 5 cl väkiviinaetikkaa
· 5 cl kiehuvaa vettä
· 1 rkl viherpippueita morttelissa hienonnettuna
· 1 tl meiramia hienonnettuna

Sekoitetaan huolellisesti, jäähdytetään ja annetaan vetäytyä jääkaapissa vähintään tunti. Tuloksena on varsin voimakasta, mutta vivahteikasta maustettua dijonia. Resepti skaalautuu helposti suuremmaksi.

1 Comments:

Anonymous Anonyymi said...

TEIN MUUTEN EILEN TÄLLÄISTÄ SINAPPIA

100 G SINAPPIJAUHOJA
2 DL TUMMAA SIIRAPPIA
1 RKL PERUNAJAUHOJA
1 MUNA
1,5 DL KAHVIKERMAA
1,5 DL LAIMENNETTUA ETIKKAA

TULI OIKEIN HYVÄÄ SINAPPIA TULEVALLE GRILLIKAUDELLE!

sunnuntaina, huhtikuuta 24, 2011  

Lähetä kommentti

<< Home