Viini- ja ruokalistan verkkolehti

Kaikki ruokaan ja juomaan liittyvät kirjoitukset ovat tervetulleita. Niitä voi kirjoittaa olematta listan jäsen. Tarkemmat ohjeet ja täydellinen sisällysluettelo löytyvät osoitteesta http://personal.inet.fi/koti/ralf.nyman/blogger/tervetuloa.htm Toimituksen osoite: toimitus@luukku.com

25.4.05

I Left My Heart in San Francisco

.
Olin mennä viikolla rouvan kanssa lomalla; viikon reissu San Franciscoon ja sinne se sydän jäi (ja huomattava osa lompakon sisältöä). - I left my heart in San Francisco jo aikoja sitten, se on kaupunki jossa voisi elää ja asua.

- San Franciscon lahteen on pääsy ainoastaan Golden Gate salmen kautta, sen yli menee Golden Gate Bridge (ja Napa-laakso on tunnin ajomatkan päässa), jos kaupungista aikoo lähtea itään pitää mennä lahden yli SF BayBridgen kautta. - Näiden kahden sillan väliin jää vanha satama-alue Embarcadero. Alue joka on tällä hetkellä HOT, ja kuumin paikka on 4 korttelia Bay sillasta sijaitseva vanha rehabilitoitu Ferry Building joka tänään on tosikiinnostava ruokamarketti. - Koko lähiseutu on muuttamassa olemustaan ja luonnettaan, sinne on tulossa hotelleja, ravintoloita,asuntoja, toimistoja; vanhoja varastoja pannaan uuteen uskoon kovaa vauhtia.

Seuraavassa highlights-ravintoloista, joissa söimme ja joita suosittelemmekun tulette SFoon. Ja sehän on helppo juttu, esim aamulla klo 9:30 lentoHelsingista Pariisiin ja sieltä suora lento SFoon ja perilla hotellissa olette ennen klo 18 ja siinä ehtii juuri sopivasti pestä kasvonsa ja vaihtaa paitaa ennen illalliselle lähtoa.

SLANTED DOOR, Ferry Building, vahvasti Asian influenced, merenantimia melko voimakkailla orientaalisilla mausteilla. - Tarjoilu kiinalaisen ravintolan tapaan, keskelle poytää tuodaan yksi annos kerrallaan, joka on tarkoitus jakaa koko poytäkunnan kesken. Erinomainen. - Viinilista oli melkoinen yllätys; siellä ei ollut kuin shampanjaa, kuohuviineja ja itavaltalaisia ja saksalaisia valkoviineja, lähes yksinomaan Gruner Weltliner tai Rieslinkeja, ja muutama punainen.- Tarjoilijamme tiesi viininsä hyvin, selitys valikoimaan oli, etta nämä viinit sopivat asiditeettinsa ansiosta parhaiten heidän vahvasti maustettuihin ruokiin. - Meillä oli erinomainen itävaltalainenGruner Weltliner Wachausta, Knoll 2002, $58. - Paikka on aina taynnä, isobaari pullollaan väkea pääsalin lisäksi, aika korkea desibeli päällä koko ajan, tein varauksen kuukautta ennen matkaa.

ACQUA, muutama kortteli Ferry Buildingista. - New American, sophisticated atmosfääri, hyvä baari. Merenantimia niinkuin nimi antaa ymmärtää. - Tuna tartar with quail egg, sitruunaa, mantelia, ruohosipulia, Hamachi (yhdensortin sushi) with avocado, grapefruit bits, Souffle with crabmeat andlobster, Cod with mild chilepepper sauce ja viinina Work, Napa SauvignonBlanc, $54.

SIERRA MAR in Big Sur. - Keskellä viikkoa vuokrasimme auton pariksi päiväksi ja ajoimme noin 150 mailia etelään Big Suriin. - Fantastinen paikka merentuntumassa, josta on noin 300 metrin putous suoraan alas mereen, kotkat lentelevat alapuolella, ja sumuisena aamuna huomaa olevansa pilvien yläpuolella. - Sierra Marissa on poikkeuksellinen viinilista, sommelierin mukaan tällä hetkella n 3900 eri viiniä, aivan ällistyttävä vertikaalinen valikoima Burgundia, Bordeaux'ta ja amerikkalaisia punaisia. - Jäin tutkimaan Bordaux listaa liian kauan, vaimo hermostui, tarjoilija ja sommelieri kävivät kysymässä ja neuvomassa pariinkin otteeseen ja sitten valitsin täysin mediocre tai sitä huonomman; 1996 Chateau Prieure-Lichine,$115, vaimon mukaan viini aukesi sitten kun pullo oli tyhjä.

BOULEVARD, pari korttelia Ferry Buildingista, tosi hyvä amerikkalainen brasserie, aina täynnä, hieno atmosfääri, etupäässä merenantimia. - Tuoretta palmunsydänta with mango, avocado ja orangebits, Pan seared Sonoma FoieGras, Sea scallops, Alaska halibut ja jälkkäriksi yhteinen vadelma Napoleon with lemon mascarpone ja manteli macaroon. Viininä L'Avion 2002, Roussane ja Viognier sekoitus Santa Ynez laaksosta, $45.

GARY DANKO at North Point and Hyde Streets. - Tällä hetkellä San Franciscon top, paras ruoka ja suosituin, varaus pitää tehdä viikkoja aikaisemmin.Matkan ehdoton ykkönen, sekä atmosfääri, etta nimenomaan ruoka. Alkuun savustettua lampaan kieltä ja vasikan kateenkorvaa, Lobster salad with citrus avocado and yogurt dressing, sitten Foie gras and duck confit,Roasted quail with wild musrooms ja näitten jälkeen ei jaksanut muuta kuin decaf espresso. Viininä Shafer Relentless Syrah 2001, Napa, $115, aivan mahtava viini, lähes musta ja mukana monen marjan säväykset. - Baarissatarjoillaan täysi menu ja sinne ei oteta varauksia.

Kaikilla on oma website, Google on hyva konsti loytää ne.

Kun tulette, niin pitää ottaa villapaita mukaan, San Franciscossa on ainavähän viileää, lämpimintä on lokakuussa. Illalla oli aina hyvä olla pitempi takki päällä, päivällä tuulensuojaisessa paikassa tuli kuuma, meillä olihyva sää, aurinkoa koko viikko.

Ei enempää tällä kertaa.

Terveisin,
Antti Seppälä