Viini- ja ruokalistan verkkolehti

Kaikki ruokaan ja juomaan liittyvät kirjoitukset ovat tervetulleita. Niitä voi kirjoittaa olematta listan jäsen. Tarkemmat ohjeet ja täydellinen sisällysluettelo löytyvät osoitteesta http://personal.inet.fi/koti/ralf.nyman/blogger/tervetuloa.htm Toimituksen osoite: toimitus@luukku.com

12.4.05

Alsacen rypäleet ja luokitus

.

Charlie Stempfel ja Pierre Sparr Viiniklubi Epikuroksen maistiaisissa 1997 Posted by Hello
.
Riesling
Alsace on ainoa alue Ranskassa, jossa riesling-rypälettä saa viljellä. Viinien maku on eleganttinen ja aromaattinen. Tiettyjen alueiden vanhemmissa rieslingeissä on usein selvästi aistittavissa petrooli. Sanonta kuuluu: "Du Riesling dans le verre, c´est le ciel sur la terre". (Riesling lasissa on taivaan valtakunta maan päällä). Tästä rypäleestä valmistetaan Grand Cru -viinejä. Viini soveltuu erinomaisesti maakunnan kansallisruokaan, choucrouteen (hapankaali) ja makkaroihin.

Gewurztraminer
Gewurztraminer-rypäleestä valmistetut viinit ovat hyvin omaleimaisia. Se usein jakaa viininystävät, joko tätä rypälettä rakastetaan tai sitten se tuntuu epämiellyttävältä. Viinit ovat usein alkoholipitoisia, mutta vähähappoisia. Vähähappoisuutta balansoi viinin mausteisuus. Tuoksussa on runsaasti parfyymia. Viini soveltuu maakunnan kansallisruokaan, choucrouteen (hapankaali) ja makkaroihin. Alsacen tunnetuin erittäin voimakasarominen juusto, Munster on oiva seuralainen gewurztraminerille. Tästä rypäleestä valmistetaan Grand Cru -viinejä.

Pinot Gris
Rypäleen alkuperäinen nimi on Tokay-Pinot Gris. Se tuotiin Unkarista Alsaceen 1500-luvulla. EU:n määräysten mukaan viittaus Unkarin Tokayhin oli kuitenkin poistettava. Viinit ovat täyteläisiä ja samalla pehmeitä. Hapokkuus on suhteellisen matala. Etenkin tuoksu muistuttaa usein gewurztramineria. Pinot Gris -viinit ovat oivallisia hanhenmaksan kera. Tästä rypäleestä valmistetaan Grand Cru -viinejä.

Muscat
Muscatia on kahta lajiketta: Muscat à Petits Grains sekä Muscat Ottonel. Usein viinit ovat näiden rypäleiden sekoituksia. Maku on raikas ja hedelmäinen, viiniä onkin pidetty naisten viininä. Viinit soveltuvat aperitiviksi sekä kevyihin alkuruokiin. Tästä rypäleestä valmistetaan Grand Cru -viinejä.

Pinot Blanc
Pinot Blanc -rypäleestä valmistettu viini on usein mukana sekoituksissa, mutta on myös olemassa 100-prosenttisia Pinot Blanc -viinejä. Sitä käytetään usein paikallisen kuohuviinin, Crémant d´Alsacen, perustana. Viinit ovat raikkaita, joskus vähän kulmikkaita, usein kuitenkin pehmeitä.

Sylvaner
Sylvaner-rypälettä viljellään runsaasti sen hyvän tuottoisuuden vuoksi. Viinit ovat helposti juotavia eikä niillä ole suurempaa persoonallisuutta. Rypälettä käytetään sekoituksiin. Se on myös "suupuhdistaja".

Pinot Noir
Pinot Noir on Asacen ainoa rypäle, josta valmistetaan punaviiniä. Valtaosa näistä on kuitenkin hyvin vaatimattomia. Pinot Noira käytetään Crémant d´Alsacessa.

Ne alsacelaiset viinit, joiden etiketissä ei ole mainintaa rypäleestä, ovat sekoituksia. Edelzwickeriksi kutsutaan sekoitusta, joissa ei ole muuta jaloa kuin nimi.

Laatuluokitus

Grand Cru
Grand Cru -luokituksen saavat ainoastaan viinit, jotka on valmistettu Rieslingistä, Gewurztraminerista, Pinot Grista ja Muscatista. Mainittakoon, että tietyt tuottajat eivät ano Grand Cru -luokitusta, koska luottavat nimensä maineeseen (esim. Hugel).

Vendanges tardives
Rypäleet poimitaan myöhään. Viinit ovat täyteläisiä, voimakkaita ja usein varsin makeita. Tämän laatuluokituksen saavat ainoastaan viinit, jotka on valmistettu Rieslingistä, Gewurztraminerista, Pinot grista tai Muscatista.

Sélection de grains nobles
Rypäleet valikoidaan ja ne ovat jalohomeisia. Maku on intensiivinen ja alkoholipitoisuus on korkea. Tämän laatuluokituksen saavat ainoastaan viinit, jotka on valmistettu Rieslingistä, Gewurztraminerista, Pinot Grista tai Muscatista.