Viini- ja ruokalistan verkkolehti

Kaikki ruokaan ja juomaan liittyvät kirjoitukset ovat tervetulleita. Niitä voi kirjoittaa olematta listan jäsen. Tarkemmat ohjeet ja täydellinen sisällysluettelo löytyvät osoitteesta http://personal.inet.fi/koti/ralf.nyman/blogger/tervetuloa.htm Toimituksen osoite: toimitus@luukku.com

7.3.05

Seikkailu karvojen ihmeellisessä maailmassa


Tämä artikkeli on alunperin julkaistu verkossa maaliskuussa 2003 ja se julkaistaan nyt osittain editoituna.

Ilta-Sanomissa julkaistun uutisen mukaan Kiinassa käytetään ihmishiuksia ns. soijakastikkeen valmistuksessa. Ensikuulemalta urbaanilegendalta vaikuttava uutinen saa kuitenkin vahvistusta uutistoimisto Interfaxin tiedotteesta 12.1.2004:

“China Central Television (CCTV), the state television station, first raised public worries over the quality of domestic soy sauce by uncovering a substandard workshop in central China's Hubei Province, where piles of waste human hair were found. The hairs were treated in special containers to distill amino acid, the most common substance contained in soybean sauce.”

Shenzhenin hallituksen mukaan Kiinan terveysviranomaiset ovat ruvenneet tutkimaan asiaa.
.
Kemiallinen prosessi tapahtuu siten, että hiuksissa oleva keratiini hydrolysoidaan kysteiini-nimiseksi aminohapoksi. Mainittakoon selvyyden vuoksi, että kyseinen tuotantotapa lienee poikkeus, jota viranomaiset siis tutkivat. Suomessa myytävä soijakastike tulee Kiinan lisäksi Japanista, enkä ole löytänyt netistä yhtään tietoa, jonka mukaan Japanissa tehtäisiin vastaavantapaista valesoijakastiketta.

Aiheesta kiinnostuneena törmäsin toiseen kummallisuuteen. Ns. jauhonparanteena käytetään sekä askorbiinihappoa (C-vitamiinia, E300) että l-kysteiinihydroksidia (E920). Kysteiini estää jauhon paakkuuntumista. Kysteiinia voidaan valmistaa eläinten ja ihmisten karvoista. Siitä tulee olla mainita leivän pakkauksessa.

Ruotsin Livsmedelsverkeniltä saamani sähköpostiviestin mukaan ihmisperäinen kysteiini on EU:ssa kielletty (Europeiska Gemenskapens Tidning, EGT L 277 30.10.2000, sid. 47). Ilta-Sanomien Plussassa 24.1.2004 olleen artikelin mukaan Kauppa- ja teollisuusministeriön neuvotteleva virkamies Anne Haikonen kertoo, että ihmishiuksia on käytetty myös Euroopassa. Saman viraston ylitarkastaja Liisa Rajakankaan mukaan EU kieltää käyttämästä ihmisten hiuksia, mutta kysteiini on tuontitavaraa. Alkuperän valvonta on vaikeata, koska aine on jo kemikaalin muodossa.

4 Comments:

Anonymous Anonyymi said...

Mielenkiintoinen juttu. Olen kuullut, että jossain maamme suurleipomossa käytetään lisäainetta E920.

nimimerkki
Turvallistako?

maanantaina, maaliskuuta 07, 2005  
Blogger toimitus said...

Tiedossa ei ole, että kysteiini olisi vaarallista terveydelle. Ongelma lienee enemmän esteettistä laatua.

Lähetämme kysymyksen Fazerin leipomon kommentoitavaksi.

maanantaina, maaliskuuta 07, 2005  
Anonymous Rita Suhonen, Fazer Leipomot Oy said...

Hei!

Kyseistä E920 lisäainetta on käytössä muutamassa leivässämme jauhonparanteena.

Kyseinen lisäaine on valmistettu hanhen sulista.

Ystävällisin terveisin,
Rita Suhonen
Kuluttajaneuvoja
Fazer Leipomot Oy

tiistaina, maaliskuuta 08, 2005  
Anonymous Anonyymi said...

No alkoi ihan oksentaa!!! ei enää kaupan tai leipurin leipää syödä, leivotaan leivät itse!
miksi pitää laittaa tuollaista roskaa ihmisten ruokaan? ihmisten hiuksia??? kyllä se taikina ilman ihmisten karvojakin pysyy koossa!

perjantaina, helmikuuta 07, 2014  

Lähetä kommentti

<< Home