Viini- ja ruokalistan verkkolehti

Kaikki ruokaan ja juomaan liittyvät kirjoitukset ovat tervetulleita. Niitä voi kirjoittaa olematta listan jäsen. Tarkemmat ohjeet ja täydellinen sisällysluettelo löytyvät osoitteesta http://personal.inet.fi/koti/ralf.nyman/blogger/tervetuloa.htm Toimituksen osoite: toimitus@luukku.com

11.3.05

Marskin ryyppy

.
Mannerheim joi lounaalla yhden ryypyn ja päivällisellä kaksi. Ryyppy nautitaan korkeajalkaisesta snapsilasista, jonka alaosasta pidetään kiinni kahdella sormella. Ryypyn tulee on jääkylmää ja lasit kaadetaan piripintaan. Se juodaan joko kahdella siemauksella tai "pureskellen" useampaan kertaan, mutta siis ei brutaalisti "yhdellä heitolla kurkkuun ja lasi olan yli". Kättä nostettaessa pidetään kyynärpää suoraan vartalosta ulospäin ja lasi tuodaan lähelle vartaloa. Sen jälkeen ei katsota lasia, vaan vastapäätä istuvaa silmiin, ja lasi kohotetaan kohti suuta.

Venäjällä upseerien päivittäiset viina-annokset annettiin pikareittain. Saadakseen mahdollisimman paljon, upseerit kaatoivat lasinsa piripintaan. Tämän tavan Mannerheim toi mukanaan Suomeen.

Kun kohotetaan Marskin malja, tämä ei tehdä snapsilla, vaan viinillä!

Marskin ryypyn koostumuksesta on kiistelty. Alko (Primalco) lanseerasi ensin akvaviittipohjaisen ryypyn, mutta ei saanut Mikkelin Klubi ry:ltä oikeutta käyttää siitä Marskin Ryyppy -nimitystä. Nimenkäyttöoikeus myytiin Allied Domecq Spirits & Wine Ltd:lle jolle ryypyn valmistaa Lignell & Piispanen. Tämä Alkossa myynnissä olevaa Marskin ryyppy ei ole akvaviittipohjainen, vaan valmistetaan Mikkelin Klubin reseptin mukaan. Allied Domecq ei kerro suhteita, mutta sanoo (Rehn 2.10.2000), siinä olevan etanolia, giniä ja kuivaa vermuttia.

TIKKUVIINAPOHJAINEN VERSIO
Marsalkan vanhempi adjutantti (myöhemmin kenraalimajuri) Ragnar Grönvall 1955 kertoo kirjassaan Marski läheltä ja kaukaa Mannerheimin pyytäneen Grönvallia keksimään sekoituksen koska ”Tämä Alkoholiliikkeen valmistama tikkuviina alkaa olla luvattoman huonoa”. Grönvallin tikkuviinaversio on majuri Erkki Sutelan mukaan aito Marskin ryyppy. Mausta päätellen Mikkelin klubilla tarjottavan ryypyn koostumus perustuu tähän Grönvallin reseptiin (ns. Grönvallin ykkösresepti):: · ½ l tikkuviinaa eli Pöytäviinaa · 2 cl vermuttia (täsmensi myöhemmin: valkoista ja makeaa) · 1 cl giniä

AKVAVIITTIPOHJAISET VERSIOT
Mikkelin Klubilla jatkosodan aikana toiminut tarjoilija Taru Stenvall 1959 kirjassaan Marski ja hänen hovinsa: · 1 l Rajamäen akvaviittia · 1 cl vermuttia · 2 cl giniä

Mikkelin Alkon paikallisjohtaja Eino Vahvaselkä kirjasi 18.10.1944: · 1 l Rajamäen akvaviittia · 2 cl Suomessa pullotettua kuivaa vermuttia · 1 cl giniä

Marsalkan sisäkön Elsa Sundmanin (Sairilan kartano, Mikkeli) kokoelmissa on ilmeisesti Grönvallin kirjaamana akvaviittiversio (Grönvallin kakkosversio): · 1 l Rajamäen akvaviittia · 2 cl kuivaa, ranskalaista vermuttia · 1 cl giniä

Mannerheimin pitkäaikaisen taloudenhoitajan, Berta Haglindin, käsialalla on kirjoitettu akvaviittiteoriaa tukeva muistilappu. Jos itse haluaa valmistaa juoman, joka maultaan on mahdollisimman lähellä alkuperäistä, aineosat ja suhteet ovat Alkon suosituksen mukaan seuraavat: · ½ l Extra-akvaviittia · ½ l Pöytäviinaa · 2 cl Noilly Prat Vermouth extra dry · 1 cl giniä

Akvaviittipohjaisen ryypyn nykyversio, joka on valmistettu vastaamaan mahdollisimman tarkoin alkuperäistä maultaan oli ensin nimeltään Juhlaryyppy, mutta muutettiin vuonna 2000 Ritarin ryypyksi. Valmistuksessa on käytetty alkuperäisen reseptin mukaista ja Primalcon valmistamaa akvaviittia, jota sellaisenaan ei ole myynnissä. Ritarin Ryypyn koostumus on sama kuin Juhlaryypyn, mutta valmistukseen on lisätty kylmäkäsittely, joka ennestään parantaa juoman säilyvyyttä koostumuksensa puolesta ja estää sakkautumista pidemmänkin säilytyksen aikana. Primalcon mukaan pidempiaikaista pakastamista ei voi suositella, koska näin raju olosuhde voi vaikuttaa juoman stabiliteettiin ja maun tasapainoon.

POHDINTAA
Mikkelin Klubin sodanakaista tarjoilijaa,Taru Stenvallia, ei kutstuttu tilaisuuteen, jossa lanseerattiin Mikkelin klubin reseptin pohjalta tehtyä Lignell & Piispasen Marskin ryyppy. Hän on paheksunut tämän ryypyn koostumusta. Kenraali Adolf Ehrnrooth on tyynnytellyt kiistelyä. Hän on, juotuaan akvaviittipohjaista ryyppyä Marskin Metsästysmajalla Lopella, sanonut sen olevan oikeanmakuisen. Ehrnroothin mukaan jokainen tulkoon kuitenkin omalla ryypyllään onnelliseksi. Mannerheim toimitti vuonna 1944 silloiselle pääministeri Castrenille muutaman pullon ryyppyä, joista yhden pullon sisältö on analysoitu Alkossa 1990-luvulla ja todettu siinä olevan akvaviittia. Akvaviittiteorian kannattajat väittävät Grönvallin 1960-luvulla muistaneen reseptin väärin.

Allied Domecq myy Lignell & Piispasen valmistamaa Marskin ryyppyä, jonka koostumus on periaatteessa salainen. Sain kuitenkin puhelimitse (2.10.2000/Rehn) tietää, että ainesosat ovat etanoli, gini, kuiva vermutti ja vesi. Salaisuus perustuu siihen, ettei ainesosasten keskinäisiä suhteita kerrota. Ennen tämän sivun alkuperäistä julkaisemista vuonna 2000 lähetin sen Mikkelin Klubille kommentoitavaksi, mutta en saanut vastausta.

2 Comments:

Anonymous Anonyymi said...

JA MINÄ KUN LUULIN ETTÄ SE MARSKIN RYYPYN TULI OLLA PIRIPINTAINEN SEN TAKIA ETTÄ HÄN HUOMAISI HETI KENELLÄ ON KOHMELO. JOS VAIKKA KÄSI TÄRISEIS JA RYYPPY VÄHÄ LÄIKÄHTÄIS...

sunnuntaina, huhtikuuta 24, 2011  
Anonymous Anonyymi said...

Ei se kohmelon takia heitä kyylännyt,vaan sen takia että näki kuka pelkää, ja sai siitä
kicksejä.

lauantaina, joulukuuta 17, 2016  

Lähetä kommentti

<< Home