Viini- ja ruokalistan verkkolehti

Kaikki ruokaan ja juomaan liittyvät kirjoitukset ovat tervetulleita. Niitä voi kirjoittaa olematta listan jäsen. Tarkemmat ohjeet ja täydellinen sisällysluettelo löytyvät osoitteesta http://personal.inet.fi/koti/ralf.nyman/blogger/tervetuloa.htm Toimituksen osoite: toimitus@luukku.com

10.3.05

Hunajaa, chiliä ja bataattia – kolme reseptiä


Leena Peltonen lähetti tämän kirjoituksen ja wokkailureseptin. Marinoituja valkosipuleita taas löytyy toimituksen jääkaapista. Seppo Sarimo lähetti bataattipaistosreseptin.

Söin aikoinaan Lontoossa jossakin Chinatownin pienessä ravintelissa broileria, joka oli sekä tulista että makeaa että täyteläisen ihanaa. Luin sittemmin myriadeja kiinalaisia keittokirjoja etsien jotakin, jolla pääsi edes lähelle, ja tämän reseptin vihdoin kohtasin. Perhe ja usein meillä ruokittavat ystävät puhkeavat aina hurraamaan, kun tämän sapuskan kantaa pöytään.

HUNAJA–CHILI -BROILERI

* reilu kilo marinoimattomia broilerin rintaleikkeitä tai -fileitä
* jauhoja
* suolaa
* runsaasti neutraalin makuista öljyä uppopaistoon
Tipuvainaja leikellään haarukkapaloiksi, jotka pyöritetään jauhojen ja suolan sekoituksessa ja paistetaan useammassa erässä kuumassa öljyssäkullanruskeiksi ja sitten, lämpöä laskien kypsäksi, ja nostellaantalouspaperille valuttamaan liikaöljyt.

Kun kaikki kana on paistettu, wokkipannu puhdistetaan ja siihenlorautetaan tilkka uutta öljyä. Siinä pyöräytetään, vaan ei polteta,
* tuuman pätkä tuoretta inkivääriä hienoksi silputtuna.

Päälle roilautetaan seuraava seos:
* 2 rkl hunajata
* 2 tl maissijauhoa
* 1 dl vettä1 rkl voimallista chilikastiketta (tai maun mukaan, tietenkin)
* n. 1 dl sitruunan mehua
* 1 - 2 rkl soijakastiketta
Sekoitellaan muutama minuutti, kunnes seos kiehuu ja sakenee. Broilerinpalat lisätään ja niitä pyöritellään kastikkeessa, kunnes ovatkuumia ja kiiltäviä. Somisteeksi voi silputa kevätsipuleita (tai ruohosipulia), ja sitten vain tarjoillaan laadukkaan keitetyn riisin kera.


HUNAJAMARINOIDUT VALKOSIPULIT

* 4 isoa valkosipulia
* Seos, jossa valkoviinietikkaa 1/3, oliiviöljyä 2/3
* 0,5 dl hunajaa
* 1 iso punainen chilipippuri

Pane hunaja, viipaloitu chilipippuri (josta siemenet on poistettu) ja etikka–öljy -seos purkkiin.Keitä valkosipulinkynnet tasan kolme minuuttia, kaada vesi pois (tai talteen jotain muuta ruokaa varten) ja lisää kynnet purkkiin niiden ollessa kuumia. Jos hunaja on paakkuna, ravistele purkkia, kunnes hunaja sulaa. Anna marinoitua vähintäin yhden vuorokauden.


HUNAJAINEN BATAATTIPAISTOS

Tämä hunajainen resepti on peräisin USA:sta. Olen nauttinut sitä kiitospäivänä perinteisen uunikalkkunan ja jouluna savustetun kalkkunan lisukkeena. On ollut sekä aikuisten että lasten makuun. Tämän ruokalajin voi valmistaa kahdessa osassa: esivalmista päivää ennen tarjoilua ja varastoi peitettynä jääkaapissa. Lämmitä tarjoilupäivänä 150 C asteisessa uunissa, peitettynä 45 minuuttia.

Mitä tarvitaan 12 annokseen:

* Kolmisen kiloa bataatteja kuorittuina ja kuutioituina (n. 2 cm)
* Flora Culinesse (juokseva margariini) tai vastaava
* Vajaa desi hunajaa tai enemmän maun mukaan.
* Nelisen ruokalusikallista suolatonta voita
* Hieman suolaa (vajaa teelusikallinen)

Miten toimit:

Kuumenna uusi 190 C asteiseksi.
Aseta bataattikuutiot yhtenä kerroksena voidellulle leivinpaperille uunipellillä. Ruiskuta jonkin verran Flora Culinessea kuutioille. Paista 190 C asteessa noin tunti tai kunnes bataattikuutiot ovat pehmeitä. Sekoita ajoittain.

Laita paistuneet bataattikuutiot sopivan kokoiseen kulhoon, lisää hunaja, voi ja suola. Sekoita vatkaimella tai sauvasekoittimella tasaisen, pehmeäksi massaksi.

Voit säilyttää jääkaapissa yli yön ja lämmittää seuraavana päivänä tarjoilulämpötilaan (ks. yllä) tai tarjoilla välittömästi.

ENJOY IT.