Viini- ja ruokalistan verkkolehti

Kaikki ruokaan ja juomaan liittyvät kirjoitukset ovat tervetulleita. Niitä voi kirjoittaa olematta listan jäsen. Tarkemmat ohjeet ja täydellinen sisällysluettelo löytyvät osoitteesta http://personal.inet.fi/koti/ralf.nyman/blogger/tervetuloa.htm Toimituksen osoite: toimitus@luukku.com

7.3.05

A day without Port is a wasted day - portviinin luokitus


Ruby
Yksinkertaisin nuori portviini, joka useimmiten on usean vuosikerran sekoitus. Rubiininpunainen. Pullotus tapahtuu aikaisin, johon asti viini säilytetään joko tammitynnyreissä tai useammin sementti- tai terästankeissa. Etiketissä olevat laatusanat kuten "fine old" ja "full rich" ovat hämäystä, ja tällaisia pulloja tulee kaihtaa.

Vintage Character/Premium Ruby Vintage Character -nimitys johtaa pahasti harhaan. Tämä valmistetaan standardirubyyn nähden laadukkaammista rypäleistä. Suurin osa komponenteista säilytetään tammitynnyreissä keskimäärin kolmesta viiteen vuotta. Valmista juotavaksi heti pullotuksen jälkeen.

Tawny
Tawnyllä tarkoitetaan viiniä, jota on säilytetty pitkään tammitynnyrissä, kunnes siinä on meripihkan keltaruskea sävy. Tawnya on kahta laatua. Halvat tawnyt on usein valmistettu kevyemmistä viineistä. Niihin on saatettu lisätä valkoista portviiniä ja joskus myös karamellisoitua rypälemehua.

Suurimmassa osassa aitojen tawnyjen etiketeissä on ikämerkintä. Ne ovat usean eri vuoden sekoituksia ja säilytetään 600–640 litran tynnyreissä, jolloin tapahtuu oksidaatiota ja esterifikaatiota. Sekoittaminen on jatkuva prosessi, jolla pyritään pitämään tuote samalaisena vuodesta vuoteen. Komponentteja voi olla kymmenestä viiteenkymmeneen.

Ikämerkinnät ovat arvioita: Ten-Year-Old Tiilenkeltainen lasin keskellä, mutta reunoilla ketaruskea sävy. Rusinaa. Paahdettua leipää. Pehmeä, mutta aavistuksen verran pippurista tanniinia. Twenty-Year-Old Paahdettua mantelia. Veden haihtumisen vuoksi tämä on usein jonkinverran 10-vuotista makeampaa. Thirty-Year-Old Väri meripihkan sävystä mahonkiin. Paahdettua kahvia. Rusinaa. Over-Forty-Year-Old Väri mahonkinen. Kahvia ja poltettua leipää.

Valkonen portviini Englantilainen sanonta kuuluu A Port´s first duty is to be red, the second is to be drunk. Kuitenkin huolella tehdyt ja tammessa kypsytetyt valkoiset porviinit voivat olla laadukkaita. Suurin osa kuitenkin kypsytetään sementti- tai terästankeissa ja pullotetaan 1 1/2–2 vuoden kuluttua.

Vintage
Vuosikertaportviiniä valmistetaan keskimäärin 3–4 vuotena vuosikymmenessä. Korkeintaan runsaan kahden vuoden kypsytys tapahtuu joko tammitynnyreissä tai terästankeissa. Voidaan (USA:laisittain) juoda hyvin nuorina, mutta menevät uneen ja heräävät 10–15 vuoden kuluttua ja parhaimmat ovat kunnossa vielä yli 50 vuoden jälkeen. Single Quinta = viini on peräisin yhdeltä tilalta. Erinomaisia vuosikertoja: 1994, 1977, 1970, 1966, 1963, 1955, 1945, 1935, 1931, 1927, 1908, 1896

Late Bottled Vintage (LBV)
Kypsennetään joko tammitynnyreissä tai terästankeissä 4–6 vuotta ennen pullotusta. LBV:tä tehdään kahdella menetelmällä. Viini voidaan filtroida ja kylmästabiloida, jolloin pulloon ei enää muodostu sakkaa. Samalla osa haju- ja makuaineista tuhoutuvat tai muuttuvat. Laadukkaampi lopputulos saadaan ilman näitä toimenpiteitä.

Crusted Port
"Köyhän miehen Vintage". Kahden tai kolmen sadon viinit sekoitetaan ja kypsennetään korkeintaan kahden vuoden ajan. Suodattamista ei suoriteta. Viiniä ei myydä ennenkuin pullotuksesta on kulunut vähintäin kolme vuotta.

Colheita
"Yhden vuosikerran Tawny". Kyseessä on yhdestä sadosta tuleva viini, jota kypsennetään tammitynnyreissä vähintäin seitsemän vuotta, usein huomattavasti pitempään.
Garrafeira Yhden vuoden sadosta valmistettua viiniä kypsennetään viitisen vuotta tammitynnyreissä. Tämän jälkeen sitä pidetään kahdestakymmenestä yli neljäänkymmeneen vuoteen lasiastiassa, jonka jälkeen se dekantoidaan ja siirretään 75 cl:n pulloihin.

Tarjoilulämpötila
Valkoinen portviini: jääkaappikylmänä Tawny: kellarikylmänä (12–15 astetta) Muut: 16-18 asteisina
Säilyvyys pullon avaamisen jälkeen
Ruby ja filtroidut LBV:t Rupeavat menettämään raikkauttaan noin viikon kuluttua avaamisesta, tulisi juoda kolmen viikon kuluessa.
Tawny Säilyy vähintäin kuukauden ajan
Vintage, Crusted ja ei suodatettu LBV Tulee juoda kahden päivän kuluessa. Vanhat kypsät Vintaget tulee juoda 1–2 tunnin kuluessa dekantoinnista.

Lähteenä on mm. käytetty Richard Maysonin kirjaa Port and the Douro

1 Comments:

Anonymous Anonyymi said...

Hello! I know this is somewhat off topic but I was wondering which blog platform are
you using for this website? I'm getting fed up of Wordpress because I've had problems with hackers
and I'm looking at alternatives for another platform. I would be great if you could point me in the direction of a good platform.

My blog post Should You Construct Smooth Torso Or Even Substantial Chest ?

maanantaina, maaliskuuta 25, 2013  

Lähetä kommentti

<< Home